Suurin osa animen nimeen henkeen ja vereen vannovista faneista kiteyttää animen ihmeellisyyden yhteen perusteluun: se on erilaista kuin mikään muu TV- tai elokuvaviihde. Anime ei muistuta juurikaan mitään muuta länsimaissa tuttua piirrettyä kuten vaikkapa Batmania tai Disneyn elokuvia. Suomalainen Muumit on kuitenkin jo hiukan lähempänä animea, joka johtuu varmasti osittain siitäkin, että piirtäjätiimissä on ollut paljon japanilaisia piirtäjiä. Animen omintakeisuus ja erilaisuus näkyy monessa eri asiassa kuten tarinankerronnassa, piirrostyylissä ja siinä, kuinka kulttuurierot näyttäytyvät hauskasti hahmojen käyttäytymisen kautta.

33702675015_93e83ecbf7_bAnimessa piirrostyyli vaihtelee toisinaan suurestikin. Esimerkiksi Samurai Champloossa voi nähdä todella näyttävää ja hämmentävää materiaalia, kun taas Azumanga Daioh! -sarjassa suositaan todella virtaviivaista ja yksinkertaista esitystapaa. Useimmiten anime on kuitenkin aina visuaalisesti todella taidokkaasti laadittua ja siten ilo silmälle, mistä johtuen animelle ominainen piirustustyyli on viety mukaan myös peleihin. Moni animen inspiroima peli on todellinen taideteos, jolle näyttävyydessä vain harva muu peli vetää vertoja. Toisaalta on toki huomattava, ettei animesta juurikaan ole tehty pelejä esimerkiksi nettikasinoille haastamaan sellaisia pelejä kuten blackjack tai baccarat. Toivoa sopii, että web-suunnittelijat oivaltavat animen sisältämän potentiaalin ja alkavat sisällyttämään yhä enemän anime-taidetta netin peleihin!

Animelle tyypillistä ovat huikean eeppiset tarinat, jotka voivat venyä jopa kymmenien tai joissain tapauksissa peräti satojen jaksojen pituudelle. Jaksot on laadittu useimmiten hyvin perusteellisesti, ja niitä katsellessa kyllä huomaa, että joka ikiseen jaksoon on panostettu. Anime on monipuolinen piirretyn kerronnan muoto, josta jokainen löytää taatusti jotain mieluista katseltavaa. Siinä missä moni muu piirretty on lapsille suunnattu ja sisällöltään jollain tavalla köyhää, voi animen kautta päästä nauttimaan huikeista tarinoista, jotka vievät katsojan kirjallisuuden klassikkoteosten maailmaan anime-sovitusten kautta. Tarjolla on myös mukaansatempaavia romanttisia tarinoita että karmeita kauhutarinoita. Monet ovat sitä mieltä, että vaikka anime onkin piirretty, tarjoaa se eräät oikeasti pelottavimmista kauhuelokuvaelämyksistä.

Se, mikä animesta tekee myöskin omanlaisensa, on sen tarjoama mahdollisuus tutustua Japanin historiaan ja kieleen, sekä yleiseen maailmankatsomukseen. Moni animea pitkään seurannut oppiikin japanin kieltä kuin varkain, ja siinä samassa tutuksi tulee myös japanilainen tapakulttuuri. Anime kuitenkin muuttaa jatkuvasti muotoaan ja kehittyy ajan myötä. Viimeisimpiä muutoksia on ollut animen rantautuminen länsimaiseen tuotantoon, jossa yhä useampi piirretty on ammentanut inspiraatiota animesta.