Sana “anime” ei ole japaninkielinen sana, kuten ehkä saattaisi joku veikata. Kyse on yksinkertaisesti lyhennös englanninkielisestä sanasta “animation” eli animaatio. Japanissa animella viitataan aivan kaikenlaiseen animaatioon tyypistä riippumatta, mutta kaikkialla muualla maailmassa anime tuo mieleen nimenomaan japanilaiset animaatiot. Tyypillisiä piirteitä animessa ovat sarjakuvamaiseen tyyliin hahmoteltujen piirroshahmojen suuret silmät ja muut tyylille ominaiset piirteet kuten kirkkaanvärinen ja näyttävä tukka, hoikka vartalo sekä liioitellun selkeät tunteen ilmaisut hahmojen kasvoilla. Animesta löytyy päähahmojen joukosta myöskin usein robotteja, hirviötä tai ilkeitä ihmisiä, joilta ei useimmiten löydy animelle näitä muuten tyypillisiä suuria, viattomia silmiä.

moe-570514_960_720Anime on käytännössä kuin manga-sarjakuva liikkuvassa eli animoidussa muodossa, mutta manga ei kuitenkaan ole animessa ainoa inspiraation lähde. Muun muassa Pokémon oli alun alkaen huippusuosittu Nintendon videopeli, kunnes se lopulta muutettiin myös anime-sarjaksi. Lisäksi animelle tyypillinen ja tärkeä elementti on mukaansatempaava teemalaulu, jota mangassa ei luonnollisesti ole.

Vuosikymmenten ajan animea on tuotettu Japanissa, ja katsojakuntaan kuuluivat lähinnä japanilaiset itse. Kyseessä oli hyvin paikallinen ja paikallisille suunnattu viihteen muoto, joka näkyy voimakkaasti vanhemmissa animesarjoissa ja -elokuvissa esimerkiksi niissä esiintyvissä teemoissa ja tarinankerronnassa. Viimeisten muutaman kymmenen vuoden ajan animesta on kuitenkin kehittynyt yhä enenevässä määrin kansainvälinen ilmiö. Animella on maailmanlaajuisesti miljoonia faneja ja tosifaneja, ja anime-sarjoja ja -filmejä käännetään kymmenille eri kielille. Nykyään länsimaissakin varttuu jo uusi sukupolvi, jonka vanhemmatkin ovat kasvaneet anime-ohjelmien parissa, ja opettavat nyt lapsiaankin arvostamaan animea viihteen muotona.

Animen nimeäminen yhdeksi genreksi saattaa tuntua loogiselta, mutta oikeammin se on kuitenkin kuvaus siitä, kuinka sisältöä tuotetaan. Animestakin voi nimittäin löytyä erilaisia genrejä, aivan kuten kirjoista tai elokuvistakin. On olemassa esimerkiksi anime-komedioita, -draamaa, -sci fiä, -seikkailua, -toimintaa, -kauhua ja niin pois päin. Usein animessa esiintyvät tarinat ovat hyvin pitkälle kehiteltyjä ja monimuotoisia, jonka vuoksi monesta anime-tarinasta kehittyy kokonainen sarja. Tyypillisiä anime-teemoja tai genrejä ovat erityisesti ninjat ja erilaiset kamppailulajit, yliluonnollisuus, romantiikka sekä robotit ja avaruusalukset. Monelle tulee animesta myös mielleyhtymänä seksuaalissävytteiset animetyypit eli hentai ja ecchai. Usein näitä levittävät itsenäiset animepiirtäjät. Toisinaan animeen saattaa kuulua myös väkivaltaa tai toisena ääripäänä kärjistetyn lapsellista käyttäytymistä.