spirited-away-1754734_960_720Moni animea katsonut on takuulla nähnyt vuonna 2001 ilmestyneen elokuvan Henkien kätkemä. Se kertoo Chihiro-nimisen tytön seikkailuista, jotka saavat alkunsa tytön perheen muuttaessa uuteen kotiin. Kodin lähistöllä kulkiessaan Chihiro löytää tyhjältä vaikuttavan markkinapaikan, joka ei illan hämärässä ole lainkaan niin asuttamaton kuin hän oli kuvitellut. Ei aikaakaan, kun Chihiro eksyy perheestään ja päätyy lopulta työskentelemään jumalten kylpylässä. Tyttö pyristelee kaikin keinoin päästäkseen pakenemaan tästä jumalten maailmasta, ja samalla hän pohtii kuumeisesti, kuinka hän saisi pelastettua possuiksi taiotut vanhempansa saadakseen kaiken entiselleen. Juoni on Hayao Miyazakin tapaan todella rönsyilevä ja spontaanisti kirjoitettu, mutta juuri se tekee siitä niin mielenkiintoisen.

  • Miyazaki käsikirjoitti, ohjasi ja piirsi elokuvan hahmot yksin. Kyseessä on yhden miehen visio ja toteutus, joka tekee siitä niin uskomattoman vaikuttavan teoksen. Toki apuna on ollut myös piirtäjiä, mutta perimmillään Miyazaki on vienyt projektin itse alusta loppuun.
  • Henkien kätkemä nousi valtavaksi hitiksi ja Japanissa siitä tuli katsotuin elokuva koskaan. Elokuva oli todella tuottoisa, sillä se tienasi huikeat 30.4 miljardia Japanin jeniä. Elokuvissa sen kävi katsomassa useampi henkilö kuin esimerkiksi Titanicin.
  • Amerikkalaisessa versiossa on enemmän puhetta, sillä Chihiro pantiin selittämään näkemiään asioita tai meneillään olevia tilanteita, jotta se selventäisi amerikkalaisyleisölle elokuvan eri vaiheita. Esimerkiksi kohtaus, jossa näkyy perinteinen kylpylä, ei japanilaisille olisi mitenkään epätavanomainen ja kuka tahansa tietäisi sen olevan kylpylä. Amerikkalaisessa versiossa hahmo kuitenkin tokaisee vielä erikseen, että kyseessä on kylpylä.
  • Piirretyn hahmojen japaninkieliset nimet kuvaavat niiden olemusta tai persoonaa. Esimerkiksi Kamaji tarkoittaa vanhaa miestä, Boh tarkoittaa pikkupoikaa, Zeniba rahaa rakastavaa noitaa ja Yubaba kylpylänoitaa. Chihirollakin on merkitys, sillä se tarkoittaa tuhansia etsintöjä.
  • Kuka tahansa animen ystävä ja ennen kaikkea Henkien kätkemä -elokuvan nähnyt ihastuu ikihyviksi Henkien kätkemään pohjautuvaan teemapuistoon, joka sijaitsee Taiwanissa Juifenin kaupungissa. Sieltä löytyy monia elokuvasta tuttuja näkyjä ja ääniä, jotka saavat sen tuntumaan kuin elokuvan fantasiakaupungilta. Jos koskaan siis tulee lähteneeksi Taiwaniin, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa tähän mahtavaan teemapuistoon!